MACHERSHAUS

MAAK IN 3 DAGEN 
JOUW EIGEN PRENTENBOEK

Droom jij ervan om ooit een eigen prentenboek te maken? Ga dan van 15 tot 18 april 2024 mee met illustrator Caroline Ellerbeck naar de bossen van de Duitse Eifel en maak in 3 dagen een prentenboek van kop tot staart. Van het verhaal, de illustraties, teksten en vormgeving tot je boek aan het einde van de retraite naar de drukker kan!

 Is er iets heerlijkers dan een kind voorlezen uit een mooi prentenboek? Jazeker: een kind voorlezen uit je eigen prentenboek. Met jouw fantasiefiguren, jouw verhaallijn, jouw namen. Jouw wereld die tot leven komt op de pagina’s van een echt boek. Om uit voor te lezen. Om cadeau te doen. Om te bewaren.

 Samen met prentenboekmaakster Caroline Ellerbeck en eindredacteur Robin Klaassen dompelen we ons 3 dagen onder in jouw fantasiewereld om het boek te maken. We gaan bedenken, tekenen, schrijven en knopen doorhakken. Na drie dagen is jouw boek klaar. 

Ondertussen heb jij drie heerlijke dagen gehad in een romantisch landhuis in de Duitse Eifel, waarin alles verzorgd is: eten, drinken en ’s avonds een groot vuur. 

Caroline legt uit wat we gaan doen tijdens deze bijzondere retraite!

Previous slide
Next slide

VOOR WIE?

Deze workshop is voor iedereen die ervan droomt ooit een prentenboek te maken. 

WANNEER?

Het eerstvolgende evenement is van maandag 15 tot donderdag 18 april 2024

TIJD VOOR JEZELF

De retraite wordt gehouden in een romantisch landhuis in de Duitse Eifel. Ontbijt, lunch, diners, bedden en  vuren: alles is verzorgd. 

CAROLINE ELLERBECK

 Caroline Ellerbeck maakt al meer dan 15 jaar kinderboeken. Met het Sprookjesprentenboek dat ze uitgaf bij haar eigen uitgeverij behaalde ze een finaleplaats bij de European Design Awards. 

INTERESSE?

Slapen in een eenpersoonskamer, tweepersoonskamer of in een pipowagen? Bekijk hier de beschikbare kamers en prijzen. 

Illustreren veel werk? Kijk hoe Caroline in 29 seconden wat regenpret maakt 🙂

DIT GAAN WE DOEN:

In drie dagen maak je je eigen prentenboek met een kop en een staart. Je tekent individueel een beeldboek waarin een dierfiguur het verhaal vertelt. 

Het verhaal
Aan de hand van een paar opdrachten die Caroline je geeft ontstaat je verhaal. Je kunt ook aan de slag met een bestaande fabel. Het is belangrijk om inspiratie mee te nemen van thuis, dus neem vooral prentenboeken of plaatjes mee die jij heel mooi vindt. Door samen naar elkaars werk te kijken, kun je in korte tijd veel keuzes maken voor je boek.

Maak een boek met karakter(s)!
Als je verhaallijn duidelijk is, begin je de personages echt karakter te geven. Je oefent met verschillende houdingen en emoties die van pas komen in je verhaal. Wie zijn je karakters in het verhaal? En hoe krijgen die karakter? We gaan aan de slag met technieken, houdingen en emoties waardoor onvergetelijke karakters tot leven kunnen komen.

Een verhaal vertellen in beeld en tekst
Hoe bouw je een verhaal met tekst en beeld? Wat vertel je? Wat laat je zien? Wat vertel je op welke pagina? Wat is een goede compositie? Hoe loopt het verhaal uiteindelijk af? Hoe neem je de lezer helemaal mee in jouw beeldverhaal? Caroline leert je hoe je een verhaal opbouwt in beeld, en hoe je de illustraties zo sterk mogelijk neerzet. Belangrijk is om de kijker mee te nemen in jouw beeldverhaal. Je maakt je prentenboek in de techniek die je zelf kiest. Vaak is het fijn om een combinatie te maken van verschillende technieken: collage, pen, potlood of verf.

De workshop van dag tot dag
Op dag één werk je aan je verhaallijn. Door het maken van een paar korte opdrachten ontstaat er een idee, die je in de middag verder uitwerkt in snelle schetsen die het hele prentenboek van begin tot eind verbeelden. Je schaaft aan het concept totdat het idee helemaal helder is. We laten ons inspireren door verschillende bestaande fabels en boeken. 

Op de tweede dag werk je jouw verhaal verder uit. Caroline helpt je met keuzes maken in de compositie per pagina. Het is belangrijk dat je de kijker meeneemt en dat er op elke pagina iets gebeurt. En je wil natuurlijk een verrassend einde.

Op dag drie zet je de puntjes op de i. Je plakt het boek in elkaar en dan presenteer je jouw eigen fabel. In drie dagen heb je een eigen boek gemaakt! 

INTERESSE?

Slapen in een eenpersoonskamer, tweepersoonskamer of in een pipowagen? Bekijk hier de beschikbare kamers en prijzen. 

ALL INCLUSIVE

Bij de 3-daagse workshop is (bijna) alles inclusief: workshops, ontbijt, lunch, diner, sauna en hot tub.

3 dagen PROGRAMMA

Benieuwd wat we gaan doen tijdens deze 3-daagse workshop? Bekijk hier het programma dag voor dag.

CAROLINE ELLERBECK

Meer weten over Caroline Ellerbeck en haar werk? Lees meer op haar site.

HET LANDHUIS

De workshop wordt georganiseerd in Waldecken10 in Neuheilenbach, Duitsland. Het landhuis uit 1920 ligt aan de rand van een diep bos, met uitzicht over glooiende tarwevelden. 

INTERESSE?

Slapen in een eenpersoonskamer, tweepersoonskamer of in een pipowagen? Bekijk hier de beschikbare kamers en prijzen. 

Niets missen?

Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Daarin hoor je als eerste wanneer nieuwe creatieve retraites te boeken zijn!